Starptautiskā sadarbība

aurillac-ulbroka from damien kbries on Vimeo.

Starptautiskā sadarbības projekta dalībnieki no Latvijas puses ir biedrība “Stopiņu Salaspils partnerība”, Stopiņu novada pašvaldība un Ulbrokas Mūzikas un mākslas skola. No Francijas puses projektā piedalās vietējā rīcības grupa – Association pour le développement du Pays d’Aurillac, Aurillac Mūzikas konservatorija, Raulhac kultūras asociācija un Siran muzejs.

Gan Stopiņu novads, gan Cantal reģions Francijā ir bagāts ar kultūras tradīcijām un daudziem kultūras dzīves notikumiem visa gada garumā. Šī projekta mērķis – veidot sadarbību mūzikas pedagogiem un akordeona ansambļiem, kopīgi koncerti Latvijā un Francijā un dalība akordeona mūzikas festivālā Raulhac, Francijā.

Projekts aizsākās pagājušā gada aprīlī ar Francijas delegācijas vizīti Latvijā. Gada garumā Ulbrokas Mūzikas un mākslas skolas akordeonistu ansamblis un Ulbrokas kultūras nama akordeonistu ansamblis “Akcents”, kā arī Aurillac Mūzikas konservatorijas jaunāko un vecāko klašu ansambļi strādāja pie kopīga repertuāra sagatavošanas. Katra vecuma grupa iemācījās četrus skaņdarbus, ko izvēlējās skolotāji sadarbībā ar saviem audzēkņiem un audzēkņu profesionālām spējām.

6. jūlija vēlā vakarā jaunie franču akordeonisti ieradās Stopiņu novadā, lai jau nākošās dienas agrā rītā uzsāktu kopīgus mēģinājumus ar mūsu novada jauniešiem. Sākotnējais mēģinājumu process bija ļoti aizraujošs visiem dalībniekiem, jāpierod pie atšķirīgajiem instrumenta veidiem – franču akordeonisti spēlē uz podziņakordeona, bet mūsu akordeonisti spēlē uz taustiņakordeona, jāiepazīst atšķirīgais mācīšanas un muzicēšanas stils, jāieklausās atšķirīgajās valodās. Pateicoties pedagogu Anitas Riekstas un Patrice Soulieieguldītajam darbam, drīz vien mūziķiem izdevās atrast kopīgu saskaņu un harmonisku skanējumu. Pēcpusdienās franču delegācijai bija iespēja iepazīties ar Latvijas tradicionālo kultūru – apmeklējām Latvijas Etnogrāfisko Brīvdabas muzeju, kur pēc ekskursijas izdejojām, izdziedājām un izspēlējām mūsu tautas dziesmas un dejas, izbaudījām dabas skaistumu apmeklējot Siguldu un atpūšoties Saulkrastu pludmalē, kā arī iepazīstot Rīgu – Latvijas, un šogad arī Eiropas kultūras galvaspilsētu.

9. jūlijā vakarā Līgo parkā ikvienam bija iespēja novērtēt jauno akordeonistu un viņu pedagogu kopīgo veikumu. Koncertā skanēja dažādu stilu un laikmetu mūzika. Pirmo reizi uz Līgo parka skatuves vienkopus bija tik daudz akordeonistu. Arī klausītāju atsaucība bija liela – skanīgie aplausi un “bravo” uzmundrināja mūziķus.Projekta veiksmīga norise iespējama pateicoties mūsu pašvaldības atbalstam, kā arī no Francijas puses vietējās rīcības grupas prezidentam Daniel Fabre, Raulhac vicemēram Michel Albisson, projekta koordinatorei Gisèle Leroux, Aurillac konservatorijas direktoram Yann Tendero, kas kopā ar mūziķiem bija ieradušies vizītē. Delegācija iepazinās ar Stopiņu novadu un bija iedvesmoti par to, cik ļoti Stopiņu novada pašvaldība atbalsta kultūras dzīvi, kā arī cik liela ir Ulbrokas Mūzikas un mākslas skolas nozīme vietējās kultūras dzīves veidošanā. Īpašu pateicību franču delegācija izteica mūsu priekšsēdētāja vietniecei Vitai Paulānei par viesmīlīgo uzņemšanu Stopiņu novadā.

No 27. jūlija līdz 6. augustam Ulbrokas Mūzikas un mākslas skolas akordeonistu ansamblis un Ulbrokas kultūras nama akordeonistu ansamblis ”Akcents” devās uz Francijas kalnaināko Overņas reģionu, lai sadarbības projekta ietvaros, ar nu jau iepazītajiem akordeonistiem no Orijakas mūzikas un dejas konservatorijas, kopīgi muzicētu un piedalītos akordeona mūzikas festivālā Rolakā, Francijā.

Ir 27. jūlija agrs rīts, visi vēl “miegojas”… Bet jaunie Ulbrokas akordeonisti dodas tālā ceļā. Šoreiz mūsu ceļš veda uz Franciju Kantālesdepartamentu, kur piedalījāmies divos Rolakas akordeonu festivāla koncertos – Rolakasbaznīcā un Orijakaspilsētas mērijā. Spēlējām kopā ar mūsu franču draugiem, kuri jūlija sākumā viesojās Stopiņu novadā. Šie koncerti bija ilgi gaidīti un rūpīgi gatavoti. To varēja sajust un izjust – aktīvie un spriedzes pilnie mēģinājumi, miers un nopietna noskaņošanās pirms koncerta, skanīgais koncerts un skatītāju ovācijas, kādas nebija sen dzirdētas pēc koncerta.

Protams, iepazinām arī Francijas vēsturi un kultūru, priecājāmies par brīnišķīgajiem skatiem no izdzisušo vulkānu virsotnēm, baudījām franču virtuvi, vienkārši dažas dienas jutāmies kā īsti francūži.

Apmeklējām Orijakas mūzikas un dejaskonservatoriju, kur mācās bērni no septiņu gadu vecuma. Vidējo (konservatorijas) mūzikas izglītību var iegūt desmit gados, ja esi kārtīgi mācījies un visas programmas apguvis paredzētajā laikā. Ir pieejamas dažādas programmas un dažādi apmācības līmeņi. Galvenais uzsvars tiek likts uz vēlēšanos ar prieku apgūt mūzikas instrumentu, bet profesionālajā līmenī (vidusskolas) mācības ir ļoti nopietnas un pilnībā sagatavo jauniešus studijām augstākajam līmenim. Mūsu skolas audzēkņiem ļoti interesanti likās telpu nosaukumi konservatorijā, tie nosaukti komponistu vārdos. Savukārt skolotājiem bija interesanti uzzināt, kā notiek pats apmācības process, kā arī spraigi diskutēt par mūzikas izglītības kvalitāti.

Ikvienā Kantāles departamenta kalnu pilsētiņā mūs sagaidīja mērs, lai personīgi iepazīstinātu ar skaistākajām vietām un palepotos ar sasniegto. Mums Francija atmiņā paliks kā siera dzimtene, jo Kantāle ir izslavēta ar savām īpašajām siera šķirnēm.

Pa ceļam uz Franciju, iegriezāmies Dienvidvācijas pilsētā Freiburgā, kur latviešu centrā Bērzaine sniedzām koncertu. Pēc koncerta visi kopā dziedājām populāras latviešu dziesmas un jutāmies kā mājās. Te noteikti jāpiemin mājas saimnieku teiktais – jūtaties kā viesos, bet atceraties, ka esat mājās. Bet, ja kādreiz ceļš aizvedīs uz viesmīlīgo Bērzaines māju, nebrīnieties, ka kādai no viesu istabām, ir dots Stopiņu vai Ulbrokas nosaukums.

Esam atkal mājās. Pilna galva ar radošām idejām, tāliem mērķiem un jauniem sapņiem. Šis koncertceļojums ir izskanējis, kuru ar skaitļiem varētu raksturot šādi – gandrīz 6300 km, 11 dienas un naktis, 3 ļoti skanīgi un īpaši koncerti, apmēram 30 frāzes un vārdiņi franču valodā (dažiem daudz vairāk), vairāki desmiti mēģinājumu, tūkstošiem emociju, neskaitāmi smaidi un smieklu šaltis.

Koncertceļojums, kurš izdevās pateicoties Stopiņu novada pašvaldības atbalstam, īpašu paldies sakot priekšsēdētāja vietniecei Vitai Paulānei.

Par projekta koordinēšanu jāpateicas mūsu skolas direktores vietniecei mācību darbā Santai Podgaiskai. Paldies, akordeona spēles skolotājai Anitai Riekstai un mūziķiem – Henrijam, Ievai, skolotājai Ingai, Kasparam, Kristapam, Kristīnei, Mārtiņam, Montai Megijai, Ričardam, Robertam, Taisijai par ieguldīto darbu, sagatavojot skaisto koncertprogrammu. Paldies visiem par piepildītiem sapņiem!

 

noderīgas saites:

http://www.lad.gov.lv http://llf.partneribas.lv/ http://www.zm.gov.lv/ http://www.laukutikls.lv/

Dizains: BrandComb

Izstrāde: AZwebaģentūra